Type diamanten

Ruim 80% van de verlovingsringen heeft een diamant. Dat is een aanzienlijk hoog getal. Zeker aangezien men voor 1930 eigenlijk nog niet eens bezig was met het verwerven van deze steen. Diamanten zijn natuurlijk prachtig, maar hoeveel weet u er eigenlijk vanaf?

Iedere diamant is uniek. Net als een menselijke vingerafdruk, kent iedere diamant zijn eigen vormen en lichtreflectie. Hierdoor verschilt niet alleen de kleur, maar ook de helderheid van de steen. Het is dus moeilijk om te bepalen wat de perfecte diamant is. Daarom hebben ze een beoordelingssysteem opgezet dat gebaseerd is op kleur, helderheid, vorm en het aantal karaat. Hoe hoger de diamant op al deze punten scoort, deste meer de diamant waard is.

Vorm
Naast de beoordeling van de diamant, is deze natuurlijk ook in allerlei verschillende vormen te verkrijgen. Aangezien een diamant van zichzelf erg ruw is, dient deze dus eerst geslepen te worden voordat men deze in een sieraad gebruikt. Op het moment van slijpen kijkt men naar de kwaliteit van de steen en zal besloten worden welke vorm er het beste bij past.

De meest voorkomende en bekendste vorm is de briljant. De steen oogt van boven rond maar loopt taps af naar beneden. Vaak is deze steen erg hoekig. De uitlijning van deze slijpvorm wordt gebruikt als het symbool van de diamant.

Andere mogelijkheden
Naast het briljant zijn er nog vele andere vormen. De grootste voorkeur gaat uit naar ronde slijpvormen. Zo zijn de ovaal en marquise erg populair. Daar houdt het echter niet bij op. Voor een verlovingsring of een trouwring komt het namelijk ook heel erg regelmatig voor dat men gebruik maakt van en princess cut, een vierkante vorm, of de radiant die ook vierkant is maar waarbij de hoekjes schuin aflopen.

De mogelijkheden blijven onbeperkt. Mocht je interesse hebben in het kopen van een diamanten sieraad, kan het geen kwaad om je in de vorm te verdiepen. Wil je helemaal iets unieks, onderzoek dan ook eens kleurdiamanten. Deze zijn onder het grote publiek nog niet heel populair maar kunnen prachtige sieraden opleveren. Een voorbeeld daarvan is de hope diamant. Een donkerblauwe diamant van maar liefst 45 karaat.

Naast blauw zijn er ook diamanten in het geel, bruin, roze, oranje, groen, rood en zelfs zwart. Een diamant hoeft dus absoluut niet saai te zijn.